Oblikovanje poslovnih prostorov

Pri snovanju poslovnih prostorov je izredno pomembno, da prostori izžarevajo vizijo in poslanstvo podjetja ter hkrati funkcionalno služijo zaposlenim in pripomorejo k njihovemu boljšemu počutju in produktivnosti.

Opremljanje poslovnih prostorov je svojevrsten izziv, tako za izvajalce kot tudi za vodstvo in zaposlene v podjetju. Notranja oprema delovnega okolja ni zgolj funkcionalnega in dekorativnega pomena, ampak mora biti tudi trajnostna, tehnološko napredna in ustrezna, zdravju prijazna ter mora izražati vizijo in vrednote podjetja. V biroju Prostornina se tako pred začetkom načrtovanja notranje opreme podjetij vedno pogovorimo z našimi naročniki, ki nam zaupajo svojo zgodbo in opišejo način dela v njihovi organizaciji.

V nadaljevanju vam predstavljamo 6 ključnih segmentov, ki so pomembni za dobro načrtovanje poslovnega in delovnega okolja.

UDOBJE IN DOMAČNOST

Način dela in s tem tudi način oblikovanja poslovnih prostorov se je v zadnjih letih, še bolj pa v obdobju pandemije COVID-19, močno spremenil. Veliko ljudi sicer še vedno dela od doma, številni pa so se za delni ali polni delovni čas vrnili v pisarne. Za tiste, ki so se vrnili v prostore podjetij, moramo tako zagotoviti sproščeno, udobno in varno delovno okolje.

Za spodbujanje varnega in udobnega občutka “doma” v pisarni lahko v poslovne prostore umestimo bivalne elemente, kot so udobne sedežne garniture in stoli, umetnine in dekor ter urejen in varen prostor za druženje. Občutek topline v prostoru lahko povečamo še z uporabo nežne ambientalne razsvetljave in lesenih talnih oblog.

ZASNOVA DELOVNEGA OKOLJA

Delovni procesi dandanes potrebujejo povezano zasnovo delovnih prostorov, ki omogoča tako skupinsko kot tudi individualno delo. Skozi leta se je veliko podjetij odločilo za odprto tlorisno zasnovo pisarn po konceptu “open office”, ki krepi sodelovanje med sodelavci in omogoča boljši prenos informacij med različnimi ekipami. Danes, v času po COVID-19 pandemiji, pa so prilagodljiva delovišča in izolirane kabine ali separeji, ki omogočajo zaseben in varen način dela, bolj pomembni kot kdajkoli prej. Takšna delovna mesta so primerna tudi za zaposlene, ki del delovnika delajo v pisarni, del pa doma.

  • Save

Kljub trenutnemu trendu odprtih zasnov poslovnih prostorov, tak način organizacije dela ni primeren za vse vrste podjetij ali za vse oddelke znotraj njih. Zaprte, a ne popolnoma izolirane, sobe znotraj prostorov podjetja lahko ustvarimo tudi z uporabo steklenih pregradnih sten. Pri Steklarstvu Kresal pravijo, da uporaba steklenih sten pripomore k izboljšanju kakovosti delovnega okolja zaposlenih, saj omogoča prehod naravne svetlobe in zmanjša odvisnost od umetne razsvetljave. Za zagotavljanje boljše zasebnosti znotraj steklenih sob pa svetujejo uporabo jedkanega stekla, peskane folije ali zaves.

HRM, Office interior design | photo: Janez Marolt
  • Save

OSVETLITEV 

Osvetlitev je ključnega pomena pri notranjem oblikovanju poslovnih prostorov, saj vpliva na odločanje, produktivnost, zdravje in dobro počutje zaposlenih. Tako je investicija v dobra svetila in prisotnost naravne svetlobe v delovnem okolju zelo pomembna.

Idealno je, da v poslovnih prostorih prevladuje naravna svetloba, ki prostore naredi bolj svetle in privlačne ter poveča produktivnost, prodajo in ustvarjalnost. Dopolnjujemo jo z uporabo umetne razsvetljave, kjer je najbolj primerna osvetlitev z LED žarnicami, ki so finančno in energetsko bolj učinkovite od drugih žarnic. Pomembno je tudi, da svetila v prostoru postavimo v več nivojev in tako glavno stropno razsvetljavo dopolnimo še z ambientalno ter direktno osvetlitvijo delovne površine. S tem se izognemo pretirani osvetljenosti prostorov in omogočimo večji nadzor nad osvetlitvijo delovnega prostora posameznika.

BARVE IN TEKSTURE

S pravo izbiro materialov, tekstur in barv v interierju lahko močno vplivamo na razpoloženje ljudi. Psihologija barv govori o tem, kako z različnimi barvnimi odtenki prikličemo različne občutke in vplivamo na počutje. Hladne modre in zelene barve so primerne za prostore sprostitve, medtem ko rdeča in rumena barva spodbujata intelektualne dejavnosti, delo in samozavest ter sta tako primerni za prostore, kjer nastajajo nove ideje.

Vzdušje v prostoru lahko popestrimo še z različnimi tapetami in grafikami na stenah. Motivacijski citati lahko spodbudijo razmišljanje in motivirajo zaposlene, medtem ko tapete z upodobitvijo dreves, morja ali kakšnega drugega naravnega motiva, pripomorejo k sprostitvi in umirjenemu delu.

RASTLINJE

Umirjeno in sproščeno vzdušje ustvarjajo tudi prave rastline, ki v prostor vnašajo življenje in toplino ter pozitivno vplivajo na naše zdravje. Izboljšajo produktivnost in kreativnost, zmanjšujejo stres ter pomagajo v boju proti alergijam in prehladu, saj zmanjšujejo prašnost in povečujejo nivo kisika v prostoru. Nekatere vrste sobnih rastlin, ki izboljšajo kakovost zraka v prostoru in so primerne za poslovno okolje so lilija miru, zlati potos, taščin jezik, čopasta zelenčica, filodendron, navadni bršljan, palma areka, sveta bazilika ali katera druga rastlina iz družine žajbljev. Z malo domišljije in kreativnosti pa lahko prostor z njimi preobrazite v čisto pravo urbano džunglo.

HRM, Office interior design | photo: Janez Marolt
  • Save

AKUSTIKA V PROSTORU

Pri odprtih zasnovah poslovnih interierjev se pogosto srečamo tudi s problemom pretiranega hrupa in odmevanja zvoka v prostoru. Uporaba različnih tekstur, pravih talnih in stenskih oblog, pregrad iz filca in tudi svetil, lahko pomaga pri uravnavanju akustike in absorpciji zvoka v prostoru.

Ustrezno načrtovanje poslovnih prostorov in delovnega okolja je ključno za produktivno delovno klimo in dobro počutje zaposlenih, na čemer sloni uspeh podjetja na trgu. Zato je še kako pomembno, da se pred začetkom projektiranja notranje opreme poslovnih prostorov, oblikovalci interierja pogovorimo tako z vodstvom kot tudi z zaposlenimi v podjetju in skupaj ustvarimo prostore, ki funkcionalno in estetsko ustrezajo vsem. Tako notranjim kot tudi zunanjim sodelavcem.

More from our blog

Copy link
Powered by Social Snap