Biofilno oblikovanje

Ljudje vedno več časa preživimo v zaprtih prostorih. Prostor v katerem bivamo, vpliva na naše zdravje in počutje, zato je v zadnjih letih v svetu dizajna vedno bolj prisotno oblikovanje v povezavi z naravo ter vnašanje živih in neživih delov zunanjega sveta v notranjega.

Preživljanje časa na prostem pozitivno vpliva na naše fizično in mentalno zdravje, naše počutje, srečo in produktivnost. Da bi te pozitivne lastnosti prenesli tudi v življenje znotraj stavb, s principi biofilnega dizajna in iskanjem inspiracije v naravi oblikujemo interierje, ki izboljšujejo kvaliteto našega bivanja.

Biofilno oblikovanje je torej načrtovanje prostorov in notranje opreme v povezavi z naravo in vpeljevanje elementov iz zunanjega sveta v interier, pohištvo in dekor. Prevladujejo organske linije in oblike, naravni materiali, teksture in zemeljski barvni toni, osvetljevanje z naravno svetlobo, vpeljava vodnih elementov ter živega rastlinja.

KORISTI BIOFILNEGA OBLIKOVANJA

Vpeljava naravnih elementov v interier ima veliko pozitivnih vplivov na naše zdravje, saj nas stik z naravo pomirja, zmanjšuje stres in občutke tesnobe, izboljša krvni pretok ter izboljšuje produktivnost in koncentracijo. V zadnjem času se tako biofilno oblikovanje pojavlja tako v načrtovanju zasebnih domov, kot tudi v javnih zdravstvenih in komercialnih ustanovah. Ker pozitivno vpliva tudi na našo kreativnost, je še posebej zaželjeno v poslovnih prostorih ter izobraževalnih zavodih.

HRM, Office interior design | photo: Janez Marolt
  • Save

Projekt: Poslovni prostori podjetja HRM

MATERIALI, TEKSTURE IN BARVE

Glavni gradniki biofilnega oblikovanja so materiali, različne teksture in barve. Materiali vzeti iz narave – les, kamen, konoplja, slama, ratan, bambus, pluta, itd. – so okolju in zdravju bolj prijazni kot umetni materiali ter zato tudi bolj trajnostna izbira. Uporabljajo se lahko tako za konstrukcijske, gradbene materiale kot tudi za notranjo opremo, tekstil za interier in dekor.

Kombiniranje materialov v prvinskih, surovih oblikah ustvarja čudovite teksture in tako prostoru doda globino in dinamiko. Naravni barvni toni, od tistih bolj nežnih zemeljskih odtenkov, do bolj temnih odtenkov lesa in gozda, v prostorih ustvarijo prijetno sproščujoče vzdušje, bolj živi in močni odtenki in cvetlični motivi pa prostor poživijo in popestrijo. Občutek udobja in topline pa lahko v interierju pričaramo s plastenjem različnih hišnih tekstilij in uporabo mehkega pohištva in dodatkov.

OBLIKE

V biofilnem oblikovanju prevladujejo mehke in organske oblike notranje opreme in dodatkov za dom, ki prostor zmehčajo in ga naredijo bolj pretočnega. Zaobljene oblike tako zaprte oglate prostore naredijo bolj dosotopne, sproščene in blagodejne za življenje.

RASTLINE

Ključnega pomena je tudi živo zelenje, saj zelena barva pozitivno vpliva na naše razmišljanje in je najbolj prijetna barva za človeško oko. Rastline v interier vnesejo življenje, ga poživijo ter izboljšajo kakovost bivanja, saj čistijo in vlažijo zrak, proizvajajo kisik in predelujejo škodljive snovi v prostoru. Blagodejno vplivajo tudi na naše zdravje in dobro počutje, saj zmanjšujejo stres in občutek tesnobe ter spodbujajo kreativnost in produktivnost.

SVEŽ ZRAK IN NARAVNA SVETLOBA

Pri biofilnem notranjem oblikovanju je pomemben tudi maksimalen vnos naravne svetlobe in svežega zraka, saj dobro osvetljen in prezračen interier pripomore k izboljšanju počutja in razpoloženja. Arhitekti in notranji oblikovalci tako projektirajo prostore z velikimi okni, notranjo opremo oblikujejo tako, da ne ovira prehoda svetlobe skoz okna, pohištvo za sedenje pa postavijo na mesta, kjer je čez dan izpostavljeno sončni svetlobi.

POSNEMANJE NARAVE

Naravo pa lahko ustvarimo tudi umetno, tako da jo s pomočjo vzorcev, tekstur, barv in slik apliciramo na tapete, hišni tekstil, umetnine in dekor. Različni prizori in podobe iz narave lahko tako nadomestijo živo naravo ter tako prispevajo k izboljšanju kvalitete življenja v zaprtih prostorih in urbanih središčih.

Biofilno notranje oblikovanje je torej povezovanje ljudi z naravo in drugimi živimi bitji tudi v zaprtih prostorih in se ne nanaša zgolj na dopolnitev interierja z rastlinami in živimi stenami, temveč pri oblikovanju in načrtovanju prostorov uporablja različne naravne materiale, oblike, teksture, barve in druge elemente zunanjega sveta, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje.

More from our blog

Copy link
Powered by Social Snap