Družina so tudi domače živali

Včasih, ko načrtujemo dom za naše naročnike, ga načrtujemo tudi za njihove štirinožne prijatelje. Želimo, da je prostor prilagojen življenju hišnih ljubljenčkov in da se tudi oni v njem počutijo domače.

Cats paradise | Purradise living room
  • Save

Pri projektiranju interierja, prijaznega do malih živali, je zelo pomembno, da poleg estetskih in funkcionalnih prostorskih rešitev, upoštevamo tudi kakovost, obstojnost in vzdrževanje notranje arhitekture. Ker so živali radovedna bitja moramo poskrbeti tudi, da je dom varen in da lahko v njem brezskrbno skačejo in raziskujejo. Domače živali med igranjem pogosto spraskajo tla, svoje krempeljčke zatikajo v sedežno garnituro in zavese, skačejo po pohištvu in za seboj puščajo dlako in umazanijo. Poleg izbire trpežnih in lahko vzdržljivih materialov, lahko za naše ljubljenčke uredimo tudi posebna igrala ter namenske prostore za hranjenje, spanje in nego. Tako preprečimo, da bi se igrali na naših kavčih in pohištvu ter poskrbimo, da bo naš dom še dolgo časa ostal lep in čist. Zbrali smo nekaj idej, kako lahko dom naredite bolj prijeten za vas in za vaše štirinožce.

  • Save
  • Save

Želimo, da je dom prilagojen življenju hišnih ljubljenčkov in da se tudi oni v prostorih počutijo domače.

  • Save

Kako se spopadajo z izzivom projektiranja notranje opreme prijazne za domače živali smo vprašali tudi strokovnjake s področja oblazinjenega pohištva in talnih oblog. Za nasvet o izbiri primernega tekstila za sedežne garniture in stenske obloge smo vprašali strokovnjake blagovne znamke KAUCH, ki se ukvarja z izdelovanjem oblazinjenega pohištva. Za nasvet o izbiri talnih oblog in tepihov pa smo se obrnili na strokovnjake iz podjetja EKO STIL, ki ponuja talne obloge in stenske tapete vseh vrst.

KAUCH SVETUJE

“Na splošno pri oblazinjenem pohištvu za najbolj obstojno in vzdržljivo tkanino velja volnena tkanina. Je tudi najdražja, vendar ima že sama po sebi veliko dobrih lastnosti. Je antistatična, naravno vodoodbojna, ima dobro elastičnost in se na daljši rok ne raztegne. Je tudi dober regulator temperature (pozimi greje, poleti hladi). Ker so večinoma volnene tkanine bolj grobo tkane, je večja verjetnost zatikanja dlak v vlakna tkanine.”

  • Save

“Tkanine Aquaclean Extreme imajo svojo strukturo oblikovano tako, da olajša čiščenje in preprečevanje zatikanja dlak v vlakna, poleg tega pa so tudi obdelane z zaščito proti bakterijam in pršicam SafeFront. Podloga tkanine je bolj močna, tako da zdrži tudi večje obremenitve kot so kremplji itd. Te tkanine sicer niso neuničljive, a pomagajo podaljšati življenjsko dobo vašega Kaucha.

Alternativa so tudi sintetične tkanine klasičnega videza in otipa. Priporočamo bolj grobo tkanje, saj so tako bolj odporne proti drgnjenju in zatikanju dlak. Dodatna Aquaclean ali Water-repellent zaščita pa omogoča tudi lažje čiščenje.

Da se umazanija ne zažre v notranjost tkanine je pomembno, da sedežne garniture redno čistimo. Sprotno umazanijo in prah lahko očistimo kar z vlažno krpo 1x na teden ali na 2 tedna. Trdovratne in večje madeže takoj očistimo z vlažno krpo ali z blago milnico oziroma čistilom namenjenim čiščenju tkanin. Vedno pred prvim čiščenjem preizkusimo čistilo na nevidnem delu kavča, da slučajno ne bi čistilo poškodovalo tkanine. Dlake najlažje odstranimo s sesalcem z mehko krtačo.”

  • Save
  • Save

“Neprijetne vonjave lahko odpravimo z rednim čiščenjem in z odstranjevalci vonjav. Priporočamo odstranjevalec vonjav Softcare Power, ki vonja ne prekrije ampak ga odstrani na kemični ravni. Ima blag prijeten vonj in deluje tudi kot osvežilec zraka. Je na vodni osnovi in je neškodljiv za otroke in živali.

Naše stranke največkrat izpostavijo problem brušenja mačjih krempeljčkev na oblazinjenem pohištvu. Rešitev, ki deluje, je da na problematična mesta nalepimo obojestransko lepilo, ki mačke moti in jih odvrne od praskanja. Na koncu pa mislim, da je veliko odvisno tudi od samega karakterja živali in vzgoje ;).”

EKO STIL SVETUJE

“Za brezskrbno sobivanje z domačimi živalmi, našim naročnikom svetujemo uporabo vinilnih talnih oblog. Te so bolj trpežne ter bolj odporne na mehanske poškodbe in tekočine kot druge obloge. Enostavno jih je očistiti s čistilom in vodo, poleg tega pa so zaščitene s posebnim poliuretanskim premazom, ki nudi zaščito pred obrabo pri redni uporabi in čiščenju. Prednost lepljenih vinilnih oblog je tudi to, da lahko v primeru poškodbe posamezno ploskev zamenjamo. Vinilne obloge so antistatične, tako da se dlake in prah ne dvigujejo iz površine in se ne širijo po prostoru.”

  • Save

“V primeru, da se stranka vseeno raje odloči za talne obloge iz naravnih materialov, pa priporočamo oljen parket. Treba pa se je zavedati, da parket ni tako trpežen kot vinilne talne obloge in se bo hitreje poškodoval. Vidne bodo tudi praske in odrgnine, ob nerednem obnavljanju pa bo čez čas potemnel zaradi tekočin in pogostega čiščenja. Prednost pred lakiranim parketom je lažje vzdrževanje, saj ga ni potrebno brusiti. Vsako leto lahko poškodovana mesta samo rahlo pobrusimo z brusnim papirjem ter naoljimo. Tako obnovimo tudi zaščitno plast, ki se odstrani zaradi pogostega čiščenja in parketu povrnemo sijaj.”

  • Save
  • Save

“V prostorih, kjer je potrebna bolj mehka in topla talna obloga, priporočamo uporabo tekstilnih oblog in tepihov iz sintetičnih materialov. Sintetične tkanine so bolj odporne na močna čistila in tudi na praskanje in drgnjenje. Novejše tapisonske obloge so tudi antistatične, tako da dlake zadržujejo na površju in jih lahko enostavno odstranimo s sesalcem. Pri naravnih tkaninah, kot na primer volni, kokosu ali sisalu, pa je čiščenje trdovratnih madežev oteženo, lažje se spraskajo in uničijo, prav tako pa tudi niso antistatične.”

More from our blog

Copy link
Powered by Social Snap