Svežina zelenja v oazi sprostitve

V biroju Prostornina smo v enem izmed svojih preteklih projektov za svojega naročnika oblikovali prav posebno zeleno oazo sprostitve. V Parku Tivoli, najbolj zelenem predelu v centru mesta Ljubljane, smo bujno zelenje iz parka prenesli tudi v prostore Savne Zlati Klub. Rastlinje v kombinaciji s toplim vzdušjem savne daje vtis, da smo vstopili v pravi tropski rastlinjak ali pa kar v džunglo.

 • Save

Občutek tropov nam že ob vstopu v sprejemni prostor pričara zamegljena steklena stena, ki kot parna tančica skriva rastlinje. Ob pogledu na to privlačno središčno točko vhodnega dela savne, obiskovalci pozabijo na skrbi in kaotično mestno življenje. Svež in naraven videz smo tudi v ostalih prostorih poudarili z umestitvijo raznolikih zelenih rož, ki jim ustreza vlažna in topla klima. Rastline v interierju čistijo in vlažijo zrak, proizvajajo kisik in predelujejo škodljive snovi v prostoru. S pravilno postavitvijo zelenja v prostor ter pravo izbiro rastlinskih vrst lahko notranjo arhitekturo prostorov dopolnimo in omehčamo.

 • Save

Zeleno nit v oblikovanju vzdržuje temno zelena keramika na vertikalnih površinah pultov recepcije in bara. Za dobrodošlo protiutež pa, s svojo belino in eleganco, skrbi marmor “Bianco Carrara”, s katerim smo obložili nekatere stene interierja. Zeleno bela kombinacija z zlatimi detajli je ravno pravšnja za sprostitev po napornem dnevu. Zelena barva na ljudi deluje pomirjujoče, znižuje pritisk ter zmanjšuje stres in občutek tesnobe. Dodatno toplino in občutek narave smo v prostore dobrega počutja vnesli z uporabo lesa v toplih rjavih tonih.

 • Save
 • Save

Sobne rastline in cvetlice so pomemben del notranje opreme. V prostor vnašajo življenje in toplino, pozitivno pa vplivajo tudi na naše zdravje in počutje. Rastline izboljšajo tudi produktivnost, kreativnost ter pomagajo v boju proti alergijam in prehladu, saj zmanjšujejo prašnost in povečujejo nivo kisika v prostoru.

 • Save

Več o samem projektu si lahko preberete tukaj. V nadaljevanju pa smo za vas pripravili še nekaj zanimivih nasvetov, kako na kreativen in univerzalen način svoj dom preobrazite v urbano džunglo.

prostorNINAsvet

1. Viseče rože

Pričarajte zeleno oazo sprostitve z uporabo visečega rastlinja. Praktične vrečke z žepki iz filca lahko obesite kamorkoli v vašem stanovanju, hiši, pisarni ali na vrtu. Vanje lahko posadite različne začimbe, zelene rastline ali cvetoče rože in si tako ustvarite svoj vertikalni vrtiček. Cvetlične lončke lahko obesite tudi s prepletenimi trakovi v makrame tehnik ali pa obesite kar poličke in tako ustvarite prostor za še več visečih lončnic.

 • Save
 • Save

2. Žive pregrade

V prostorih, kjer potrebujete nekoliko več privatnosti, lahko le to dosežete z raznoraznimi pregradami in predelnimi elementi. Zelenje po vrhu, ob strani ali pa vse naokoli bo popestrilo prostor in ustvarilo občutek, kot da se nahajate v samotnem gozdu.

 • Save
 • Save

3. Zelene stene

Žive zelene stene so v zadnjih letih postale vedno bolj popularne. Mah na steni v kopalnici ali pa v katerem drugem interierju bo izboljšal vaše počutje, vas pomirjal, izboljšal koncentracijo ter pomagal vzdrževati čist in svež zrak v prostoru. Prav tako ni zahteven za vzdrževanje in je tako primeren za domače in poslovne prostore.

 • Save
 • Save

4. Notranja drevesa

Velike in prazne prostore lahko zapolnite tudi z zasaditvijo večjih notranjih dreves. Ta drzna poteza bo popestrila notranjo arhitekturo vašega doma in ustvarilo prijetno in sproščujoče vzdušje.

 • Save

5. Stenske tapete in rastline

Naravo in svežino lahko v prostor vnesete tudi s pomočjo stenske tapete z vzorcem tropskega rastlinjaka. Na steno pritrdite še poličke in cvetlične lončke, v katere posadite prelepe cvetlice in dišeče vzpenjalke.

Don't tell mama, Restaurant interior design
 • Save
 • Save

5. Zeliščni vrtiček

Zeliščni vrtiček je prava rešitev za vse, ki radi kuhate s svežimi začimbami in zelišči ter nimate možnosti, da si uredite zunanji vrt. Začimbe lahko posadite v lončke ali pa ustvarite cele zeliščne kotičke in stene ter tako na različne načine popestrite svojo kuhinjo in v prostoru ustvarite prijetno aromo.

 • Save
 • Save

More from our blog

Copy link
Powered by Social Snap