Gibanje v funkciji in oblikovanju

Gibanje je pomemben del našega življenja. V prostorih, kjer se odvijajo različne športne aktivnosti želimo spodbuditi gibanje ali pa si zgolj želimo ustvariti več energije in dinamike. To lahko dosežemo tudi z notranjim oblikovanjem.

Obstaja 7 elementov, prostor, linija, oblika, svetloba, barva, tekstura in vzorec, ki so osnovni gradniki vsakega projekta notranje opreme. Z njimi lahko prostor vizualno predrugačimo in izboljšamo, njihova usklajenost in uravnoteženost pa je ključ do funkcionalnih in estetsko dovršenih interierjev.

Uporaba omenjenih elementov vpliva na vzdušje, ki ga želimo ustvariti v prostoru. Ker smo o barvah v interierju že govorili, bomo ta blog posvetili oblikam, teksturam in vzorcem. Z njimi lahko ustvarimo dinamiko in gibanje v prostoru tako, da skozi igrivo uporabo in razporejanje pravih elementov povabimo gledalca, ali pa zgolj njegov pogled, k gibanju. Ali pa uporabimo bolj umirjene kombinacije in zaporedje ter tako ustvarimo bolj mirno in sproščujoče okolje.

OBLIKE

Oblika se nanaša na oblike v notranjem oblikovanju na splošno. Lahko je to oblika celotnega prostora, pohištva, dekorja in celo luči. Geometrijske oblike so umetne in trde s koti in so pogosto videti umetno narejene, medtem ko so organske oblike videti bolj naravne. Kvadratne oblike poosebljajo moč, medtem ko krivulje in zaobljene oblike pričarajo mehkobo.

Uporaba oblik v prostoru lahko ustvari harmonijo in ravnovesje, medtem ko lahko preveč različnih likov povzroči zmedo in neravnovesje. Interier deluje bolj prijeten, če se prevladujoča oblika ponavlja v manjših predmetih po prostoru.

KRIVULJE IN KROGI

Brez začetka in konca, krivulje in krogi predstavljajo popolnost in harmonijo. Uporabljamo jih pri notranjem oblikovanju prostorov, kjer želimo ustvariti prijetne občutke topline, miru, udobja in čutnosti, kot na primer spalnica ali prostori za sprostitev. Prav tako krivulje v prostoru pritegnejo pogled in ustvarijo občutek fluidnega, zato jih lahko uporabimo tudi v prostorih, kjer želimo ustvariti več dinamike in gibanja.

PRAVOKOTNE OBLIKE

Pravokotne oblike ustvarjajo občutek varnosti in predstavljajo ravnotežje, stabilnost, profesionalnost, red, organizacijo in učinkovitost. Primerne so za prostore, ki so namenjeni delu, na primer pisarnam in drugim delovnim prostorom.

TRIKOTNE OBLIKE

Tudi pri projektiranju notranje opreme velja pravilo tretjin, kjer gre za razporeditev elementov in predmetov v trikotno obliko, s čimer dosežemo občutek simetrije in harmonije. Tako kot pravokotne oblike, tudi trikotne ustvarjajo občutek varnosti in ravnovesja ter prostor napolnijo z energijo. Notranjost ozemljijo in nakazujejo na občutek stabilnosti. Primerne so za notranjo opremo poslovnih prostorov in pisarn, saj njihova trikotna oblika z vzponom in vrhom simbolizira vztrajnost in uspeh.

ORGANSKE OBLIKE

Organske oblike najdemo v naravi. To so oblike živali, raslin, kamnov in drugih predmetov in pojavov, ki jih je ustvarila narava. Ustvarjajo fluidno in nežno vzdušje, lahkoten pretok energije in ravnovesje v prostoru ter simbolizirajo svobodo. Primerne so za notranjo opremo prostorov sprostitve, saj pričarajo naravno sproščujoče vzdušje.

TEKSTURE

Tekstura je kakovost površine nekega materiala in je lahko gladka, groba, ravna ali neravna. Lahko je to površina nekega trdega materiala, ali pa prepletanje niti na tekstilu. V notranjem oblikovanju se pojavi v različnih oblikah in virih, od mehkih in fluidnih tkanin in tekstila do trših materialov, kot sta kamen in les.

Tako lahko arhitekti za notranjo opremo gibanje in dinamiko v prostoru ustvarimo tudi z vnosom mehkega tekstila, ki omehča prostor in spodbudi nežno gibanje ali pa bolj trdih teksturiranih elementov, ki ustvarijo odločno energijo in premik.

VZORCI

Vzorec je ponavljanje neke oblike ali motiva po določeni površini. Lahko so geometrični ali organski, kotni ali ovalni, dvodimenzionalni ali trodimenzionalni, enakomerni ali neenakomerni. Najdemo jih povsod in so ključni element vseh interierjev, saj pričarajo različna vzdušja in prostor napolnijo z energijo.

Vzorci so sestavljeni iz različnih pravilnih in nepravilnih oblik, ki so lahko pravokotne, trikotne, ovalne ali organske. Vzdušje pričara oblika, ki v vzorcu prevladuje. Bolj mehke in fluidne oblike tako pričarajo sproščujoče vzdušje ali pa spodbudijo gibanje. Medtem ko trde in kotne oblike ustvarijo bolj uravnoteženo in urejeno okolje.

Z uporabo različnih elementov lahko z notranjim oblikovanjem pričaramo različna vzdušja v interierju. Tako je ključno, da že pred začetkom projektiranja notranje opreme razmislimo kakšni dejavnosti je prostor namenjen, kakšne energije želimo ustvariti ter kako lahko to dosežemo.

More from our blog

Copy link
Powered by Social Snap