Notranji oblikovalec

V našem oblikovalskem biroju se pogosto srečamo z vprašanjem kaj je delo notranjega oblikovalca oziroma dizajnerja. Velikokrat ljudi zanima kako naše delo poteka, zato smo se odločili, da v tem zapisu bolj podrobno predstavimo kako obsežno je delo projektanta notranje opreme in kako vam lahko oblikovalec interierja pomaga pri načrtovanju vašega sanjskega doma ali poslovnih prostorov ter skozi prostor izboljša vaše bivanjske in delovne pogoje.

Rural house in Prevalje, Family home interior design | 3D: Duaviz | Design: Prostornina
  • Save

ARHITEKT, NOTRANJI OBLIKOVALEC IN DEKORATER

Notranje oblikovanje je večplasten poklic, ki se loči od dela arhitekta in notranjega dekoraterja. Vsi trije poklici so si med seboj podobni, se med seboj prepletajo in dopolnjujejo, a se hkrati tudi razlikujejo. Na arhitekta se obrnete takrat, kadar potrebujete načrte za gradnjo ali prenovo osnovnega skeleta hiše oziroma zgradbe. Ukvarjajo se predvsem z izgledom objekta od zunaj, njegovo umestitvijo na zemljišče ter osnovno razporeditvijo prostorov. Oblikovalec interierja pa kreira notranjost vašega doma ali poslovnih prostorov, osredotoči se na funkcionalnost interierja ter z vašo pomočjo ustvari optimalen prostor, ki je v sozvočju z vašimi bivanjskimi oziroma delovnimi navadami in potrebami. Glavna naloga dizajnerja je ustvariti harmoničen interier po merah naročnika, ki je hkrati funkcionalen in estetsko dovršen. Od dekoraterja se loči predvsem v svojih poglobljenih znanjih s področja gradnje in materialov, načrtovanja inštalacij ter projektiranja notranje opreme in prostora.

  • Save
  • Save

Notranji oblikovalec kreira notranjost vašega doma ali poslovnih prostorov, osredotoči se na funkcionalnost interierja ter z vašo pomočjo ustvari optimalen prostor, ki je v sozvočju z vašimi bivanjskimi oziroma delovnimi navadami in potrebami.”

Seaside apartment, Apartment interior design
  • Save

KDAJ SE POVEZATI Z NOTRANJIM OBLIKOVALCEM?

Glavna naloga oblikovalca interierja je ustvariti prostor po vaših merah, zato je dobro, da se z dizajnerjem povežete že v zelo zgodnji fazi načrtovanja gradnje ali prenove. Idealno je, da arhitekta za notranjo opremo vključite že v proces snovanja idejne zasnove objekta, ali na primer ob nakupu hiše v tretji podaljšani fazi, oziroma takoj, ko se odločite za prenovo interierja objekta. V zgodnji fazi načrtovanja objekta je tloris še vedno prilagodljiv in inštalacije še niso dokončno napeljane, zato se lahko prostori in oprema kar najbolje prilagodijo vašim potrebam in navadam.

KAKO POTEKA DELO OBLIKOVALCA INTERIERJA?

Delo notranjega oblikovalca obsega mnogo več kot zgolj dekoriranje in opremljanje prostorov z že obstoječim, serijskim kosovnim pohištvom, tekstilom in dekorjem. Naše delo ni zgolj izbira barv, zaves in premičnega pohištva, ampak obsega tudi tehnično in detaljno načrtovanje prostorov. Skozi proces postavljanja pravih vprašanj in izpostavljanja določenih rešitev ugotovimo kakšne so potrebe in želje naših naročnikov, kaj je za njih pomembno ter kakšen stil notranje opreme odgovarja njihovemu počutju. Ukvarjamo se z realnimi funkcionalnimi in estetskimi prostorskimi težavami in poiščemo rešitve, ki prilagodijo prostore po vaših željah, v katerih se boste dobro počutili in vam bodo omogočali kvalitetno bivanje.

Tlorisna zasnova | Programske poti
  • Save

Načrtovanje programskih poti.

  • Save

Izbor materialov in 3D vizualizacija prostora.

NAČRTOVANJE ZASEBNIH PROSTOROV

Pri projektiranju zasebnih interierjev hiš in stanovanj postavljamo predvsem vprašanja v zvezi z vašimi bivanjskimi navadami. Nekaterim ljudem je bolj pomembno, da imajo več shranjevalnih površin, drugim pa, da so prostori odprti in da dihajo. Pri načrtovanju se z vami pogovorimo tudi kolikokrat na teden kuhate doma, ali delate od doma, ali radi gostite prijatelje, v katerih prostorih se najraje družite in zadržujete ter vas tako vključimo v snovanje vašega doma. Zanima nas katero, kako in kdaj uporabljate tehnologijo ter skladno s tem prilagodimo inštalacije, vtičnice, stikala in načrtujemo shranjevalne prostore, na primer za robotski sesalnik, poseben predal v nočni omarici za polnjenje telefona ali talno vtičnico za novoletno smrečico. Izberemo tudi primerne materiale, ki blažijo odmevanje v interierju ter izberemo in načrtujemo primerno osvetlitev prostora glede na njegovo uporabnost.

  • Save

NAČRTOVANJE JAVNIH PROSTOROV

Pri načrtovanju poslovno-komercialnih objektov imamo oblikovalci ponavadi več možnosti za izražanje naših idej. Notranja oprema javnih prostorov se po izkušnjah tudi bolj pogosto menja, zato si lahko drznemo v interier vpeljati več trendovskih kosov pohištva in dekorja. Vedno sledimo zgodbi našega naročnika in njegovega podjetja ter jo izrazimo skozi interier. Zgodbo interierja naročniku pred izvedbo predstavimo s 3D vizualizacijami. Javni prostori so na primer trgovski in gostinski lokali, poslovni prostori in pisarne, hoteli in drugi nastanitveni objekti, prostori za športne aktivnosti, kulturo in razvedrilo, prostori za zdravstveno oskrbo ter drugi prostori za storitvene dejavnosti.

  • Save

3D vizualizacija prostora.

  • Save

Fotografija prostora po zaključenem projektu notranje opreme.

V biroju Prostornina ustvarjamo z občutkom oblikovane prostore, ki so funkcionalni in nosijo edinstvene zgodbe po meri naročnika. Vsakemu projektu notranje opreme se temeljito posvetimo in ga prilagodimo vašim potrebam ter tako ustvarimo inovativne in raznolike javne ter zasebne interierje, ki vam nudijo kvalitetno bivanjsko in delovno okolje.

  • Save

More from our blog

Copy link
Powered by Social Snap