Podeželska hiša Prevalje

V biroju Prostornina so v jedru Prevalj zasnovali projekt prenove 150 let stare podeželske hiše. Hiša zajema 290 kvadratnih metrov, ki so jih prilagodili bivanju sodobne družine s spoštovanjem do zgodovine hiše in njenih arhitekturnih značilnosti.

Bivalne dele so notranje arhitektke programsko razporedile tako, da je prehajanje med prostori tekoče in prilagojeno mladi družini. Ob vstopu v nadstropje se odpre velik jedilni prostor. Les in ratan prostoru dodata toplino. Glavni element prostora je vgradna omara, ki je delno prosojna in tako ustvarja dodatno globino. Miza je center prostora in druženj v njem. Karakteristike prostora so ohranili s kosi restavriranega pohištva, ki so dolgoletna last naročnikov.

Notranja arhitektura dvostanovanjske hiše
Tip objekta: Zasebni objekt
Naročnik: Zasebni naročnik
Lokacija: Prevalje, Slovenija
Velikost prostorov: 290 m2
3D vizualizacija: Miha Janež, DUAVIZ
Notranje oblikovanje: Nina Galič inter. arch., Ana Jerše univ. dipl. inž. arh., Živa Lutman MFA Design, Tjaša Gerdej dipl. diz.

  • Save

Glavno vodilo projektiranja je bilo združiti kulturno dediščino hiše s sodobnim načinom bivanja mlade družine. Spoštovanje do hiše so ohranili skozi pohištvene elemente, ki vnašajo pridih podeželja in zgodovine. Sodobni materiali pa omogočajo praktičnost bivanja.

  • Save

Kuhinja deluje kot srce hiše in povezuje jedilni del z dnevnim prostorom. Glavni element prostora je kuhinjski otok s kuhališčem in jedilnim delom. Dodano vrednost kuhinji dajejo črne vitrine, ki v hiši ustvarijo poseben pridih staranega pohištva. Uporabljeni materiali so kamen, les in kovina.

  • Save
  • Save

Dnevna soba je umeščena v severovzhodni del hiše in je tesno povezana s kuhinjskim delom. Kamin ima centralno pozicijo z namenom, da vnaša toplino enakomerno po prostoru. Prostoru so arhitektke dodale mehkobo skozi tekstil z umestitvijo zaves, preproge in dekorativnih blazin.

  • Save

Spalni apartma je deljen na 3 dele (garderobno sobo, spalnico in kopalnico) in z umestitvijo na drugo stran dnevno bivalnih prostorov staršema zagotavlja intimo. Prostor z visokimi stropovi so arhitektke zmehčale s tapeciranim posteljnim hrbtiščem in umestitvijo stenske tapete, skozi dimljena ogledala pa so prostoru dodale pridih sodobnosti.

  • Save

Dinamiko prostora so v kopalnici dosegli z drobno keramiko in obdelavami sten z mikrotopingom. Stilsko, tako kot ostale prostore, kopalnico povezuje preplet slogov.

Copy link
Powered by Social Snap